معرفی انواع روفرشی

روفرشی از دیرباز یکی از اجزای اصلی دکوراسیون خانههای ایرانی بوده است. این شبه فرش های بزرگ و زیبا که معمولا از پشم یا ابریشم و سایر پارچه ها بافته میشوند، علاوه بر زیبایی، کاربردهای مختلفی نیز دارند. سابقه استفاده از روفرشی در ایران به دوران باستان بازمیگردد. در کاوشهای باستانشناسی که در مناطق مختلف ایران انجام شده است، بقایای روفرشیهای قدیمی کشف شده است که قدمت آنها به هزاران سال پیش میرسد. این روفرشیها معمولا از پشم بافته میشدند و طرحهای سادهای داشتند. با گذشت زمان، روفرشیها در ایران به تدریج پیشرفت کردند و طرحهای آنها متنوعتر شد. در دوران صفوی، روفرشیهای ایرانی به اوج شکوفایی خود رسیدند و به یکی از محصولات صادراتی مهم ایران تبدیل شدند. حال از روفرشی های قدیمی و کلاسیک تا روفرشی کشدار، ده ها نوع روفرشی وجود دارد که به بررسی آنها می پردازیم.
انواع روفرشی از نظر نحوه دوخت
از نظر نحوه دوخت، روفرشی یا با دست دوخته می شود و یا توسط ماشین آلات صنعتی. به طور کلی، روفرشی ها از لحاظ دوخت به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:
روفرشی دستبافت:
این نوع روفرشیها با دست بافته میشوند و مواد اولیه نیز معمولا از پشم یا ابریشم است. روفرشیهای دستبافت از ارزش هنری بالایی برخوردار هستند و به دلیل استفاده از نیروی انسانی، بسیار گران قیمت تر از حالت ماشینی هستند.
روفرشی ماشینی:
این نوع روفرشیها با دستگاه و معمولا از الیاف مصنوعی مانند پلیاستر یا پارچه هایی نظیر مخمل شانل بافته می شود. در نوع جدید روفرشی ها که به عنوان روفرشی کشدار شناخته می شود، علاوه بر دوخت توسط ماشین آلات، طرح نیز بر روی پارچه چاپ می شود.
روفرشی گلیم:
این نوع روفرشیها از تکههای کوچک پشم بافته میشوند و طرح آنها نسبت به دو نوع بالا ساده تر هستند. به دلیل نوع بافت و دوخت، ارزش این روفرشی ها نسبت به دو نوع بالا کمتر است.
انواع روفرشی از لحاظ طرح و نقش و متریال سازنده
روفرشی ها براساس فاکتورهای مختلفی مانند طرح و نقش، رنگ، اندازه، جنس و… به انواع مختلفی تقسیم می شود که به بررسی آنها می پردازیم:
روفرشی کلاسیک
روفرشی های کلاسیک که برای همه ما حس نوستالژی دارد، همان روفرشی های قدیمی است که پارچه ضخیم تری دارند و طرح های کلیشه ای و مشابهی مانند افشان و ترنج، طرح گل، طرح بته جقه، طرح شاه عباسی و مواردی از این دست در این روفرشی ها کار می شد. روفرشی های کلاسیک در دکوراسیون داخلی منزل کاربرد زیادی داشت و به ایجاد فضایی گرم و صمیمی در منزل کمک می کرد. بعضا در مواقع غذا خوردن و بازی کردن کودکان و بعضا هم در تمام اوقات روفرشی های قدیمی استفاده می شد و از فرش زیرین خود به خوبی محافظت می کرد اما یک ایراد بزرگ داشت و آن هم جمع شدن از روی فرش بود به گونه ای که مادر خانه باید مرتبا به خود زحمت میداد و روفرشی را صاف می کرد. جمع شدن روفرشی گاها باعث می شد قسمت هایی از فرش بدون محافظ باقی بماند و آسیبی که باید از آن جلوگیری می شد، اتفاق می افتاد.
همین نکات منفی باعث فاصله گرفتن از روفرشی کلاسیک و پدیدار شدن انواع مختلفی از سایر روفرشی ها شد که در ادامه بررسی می کنیم.
روفرشی ابریشمی
روفرشی های ابریشمی با پارچه خاص و زیبای ابریشم دوخته می شوند و زیبایی و درخشندگی فوق العاده بالایی دارند. الیاف ابریشمی پرز ندارند و این موضوع علاوه بر زیبایی، برای کسانی که به پرز حساسیت دارند بسیار مناسب است. گران قیمت بودن پارچه ابریشمی، روفرشی ابریشمی را نیز گرانبها می کند و اکثرا برای استفاده در سالن پذیرایی خریداری می شود. روفرشی ابریشمی نازک است و بافت فوق العاده نرمی دارد، قابلیت شستشوی راحت دارد و وزن آن کم است. تنها یک عیب می توان روی روفرشی کشدار گذاشت و آن هم این است که زیادی لیز می خورد و ظاهرش از حالت اولیه خارج می شود؛ البته این ویژگی مانع از جمع شدن روفرشی می شود که این خود یک ویژگی مثبت است.
نخ ابریشم قابل شستشو است اما باید با دقت و به روش صحیح انجام شود. الیاف ابریشم بسیار ظریف و حساس هستند و در برابر مواد شیمیایی و حرارت آسیبپذیر هستند. از آب سرد و مواد شوینده ملایم استفاده کنید و از شستشوی روفرشی ابریشم با آب گرم یا مواد شوینده قوی خودداری کنید. همچنین از سابیدن نخ ابریشم خودداری کنید.
روفرشی مخمل و مخمل شانل
روفرشی مخمل از روفرشی ابریشمی ضخیم تر است و ویژگی های خوبی اعم از قابلیت شستشوی آسان، عدم رنگ پریدگی ناشی از شستشو، جاذب نسبی آب و مایعات و همچنین نرمی و لطافت بالا دارد. اگر روفرشی ترکیبی از نخ مخمل و نخ معمولی باشد، به آن روفرشی مخمل و اگر هر دو نخ مخمل باشد به آن روفرشی مخمل شانل گفته می شود. مخمل شانل سنگین تر، باکیفیت تر و با دوام تر است و ارزش بیشتری دارد. روفرشی های النافرش هم از نوع روفرشی مخمل شانل هستند؛ علاوه بر آن بیش از 100 طرح به وسیله چاپ سابلیمیشن به روی پارچه قابل چاپ است و دور تا دور روفرشی کش دوزی شده است تا دور فرش کشیده و مانع از جمع شدن روفرشی بر روی فرش می شود.
روفرشی زرک دار
روفرشی زرک دار ترکیبی از نخ مخمل و نخ زرک است؛ نخ زرک از رشتههای نازک فلزی مانند طلا یا نقره ساخته میشود و برای ایجاد جلوهای درخشان و تزئینی در بافت روفرشی استفاده میشود. از ویژگی های این نخ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درخشندگی بافت: نخ زرک با ایجاد جلوهای درخشان و تزئینی، به زیبایی و ارزش روفرشی اضافه می کند. بافت مستحکم تر: نخ زرک به دلیل استحکام بالایی که دارد، میتواند به استحکام بالای روفرشی کمک کند. دوام بیشتر: نخ زرک مقاومت بالایی در برابر سایش و پارگی دارد و عمری برای شما کار می کند.
نخ زرک را میتوان با آب سرد و مواد شوینده ملایم شستشو داد. از خشک کن برای خشک کردن نخ زرک استفاده نکنید. برای جلوگیری از آسیب دیدن نخ زرک، آن را از اجسام تیز و برنده دور نگه دارید تا بافت آن دچار آسیب نشود.
روفرشی کشدار
روفرشی کشدار که نسل جدید و بهترین نسل روفرشی است، بهترین نوع روفرشی در بازار است؛ این نوع روفرشی کشدوزی شده است و در اطراف آن یک نوار کش دار وجود دارد. این نوار کش باعث میشود که روفرشی به راحتی روی کف فرش قرار بگیرد و حرکت نکند. روفرشیهای کشدار معمولا از الیاف مصنوعی مانند پلیاستر یا مخمل شانل ساخته میشوند و مشکل جمع شدن روفرشی را حل کرده است. همانطور که گفته شد در النافرش روفرشی ها از نوع روفرشی کشدار هستند و استفاده از بهترین و مرغوب ترین پارچه سبب شده است تا روفرشی های النافرش بهترین دوام و استحکام را داشته باشند.
فروشگاه اینترنتی فرش ماندگار، از بزرگترین و برترین فروشگاه حضوری و آنلاین روفرشی کشدار در ایران است. کافیست صفحه روفرشی کشدار در فروشگاه اینترنتی فرش ماندگار را مشاهده و از میان بیش از 100 طرح متنوع، محصول موردنظر خود را انتخاب و پس از مشاوره رایگان، خرید خود را نهایی کنید.